Kitárt kapuk az ipari szereplők felé

Az egyik FIEK alprojekt a nyitott laboratóriumokról szól. Dr. Hargitai Hajnalka egyetemi docens válaszolt kérdéseinkre.

Mi a projekt elsődleges célja?

A Nyitott laborok alprojektben lényegében azon dolgozunk, hogy a piaci igényeket kielégítő, oktatási és kutatási feladatokat fenntartható módon támogató laboratóriumokat tudjunk kialakítani. Ezek részben már léteznek és újakat is alapítunk. Ilyen lesz például a Környezetipari-, a Talajvizsgáló- és az OpenVR laboratórium.

 

Milyen további célokat fogalmaztak meg maguknak?

A fő feladatunk az ipar kiszolgálása lesz, részben napi rutinfeladatokkal és komolyabb kutatási-fejlesztési megbízásokkal. Természetesen a hallgatók hasznára is válnak, mert színvonalasabb diploma- és kutatómunkák készülnek a laborokban folyó munka nyomán. Ráadásul a diákok az esetek többségében ipari vállalatoknál írják a szakdolgozatot, diplomamunkát, így az egyes szükséges vizsgálatokat is el tudják végezni a nyitott laborok valamelyikében. A modern felszereltséggel bíró, új profilokkal kiegészített laborok segítségével végzett kutatások eredményeit szeretnénk hazai és nemzetközi szinten egyaránt láthatóvá tenni, és ezáltal tudományos vonalon is partnerkapcsolatokat bővíteni.  Az előbbiekben felsorolt célok érdekében az eszközbeszerzés, az infrastruktúra fejlesztése nem nélkülözhető. A projekt erre is lehetőséget teremt, egyes laborok esetében pedig még építkezés is történt, a régi, elavult épületek lebontása után korszerű létesítménybe költözhetett például a csomagolásvizsgáló laboratórium, a környezetipari laboratórium számára pedig egy laborhelyiség komplett átalakítását fogják megkezdeni a közeljövőben.

 

 

A kutatók száma is megnövekszik?

Szinte minden laboratóriumban vettek fel új kollégákat. Ezzel az utánpótlás nevelés is megerősödhet, ami azért is lényeges, mert a műszaki területen az ipar komoly elszívó erőt képvisel. Nehéz versenyezni az ipari fizetésekkel, de a FIEK projekt nyújtotta szakmai kihívásokkal és fejlődési lehetőségekkel olyan előnyöket tudunk teremteni, amivel maradásra tudjuk bírni a fiatalokat.

 

Ilyen komoly beruházás után hogyan tudják fenntarthatóvá tenni a laborokat?

Távlati cél, hogy a Csomagolás és Környezetállósági Vizsgálólaboratóriumon és az Anyagvizsgáló Laboratóriumon kívül az egyetem minél több laborja akkreditált legyen. Szeretnénk idővel akár mindenhol minőségirányítási rendszert bevezetni, ami ma már az ipar részéről komoly elvárás és a bizalmi kapcsolat alapja lehet, a laboratórium működésében pedig az önfenntartás alapját képezi. Hosszú távon kívánjuk az ipar legtöbb szereplője előtt láthatóvá tenni magunkat és szolgáltatásainkat. Ennek érdekében hatékonyabb marketing tevékenységre is szükség lesz részünkről, ezen az Universitas-Győr Nonprofit Kft-vel együtt dolgozunk, amit részletes portfólióval és olyan átlátható online felülettel támogatunk meg, aminek segítségével a cégek gyorsan megtalálják az igényeikhez passzoló szolgáltatásainkat. Közülük kiemelném az anyagvizsgálati kínálatainkat, de természetesen egyéb, például oktatási vagy szaktanácsadói területeken is kinyitjuk a kapukat a partnerek felé. A hazai terep mellett nemzetközi viszonylatban is van erre igény, ezért a honlap több nyelven lesz elérhető. Jelenleg is vannak ipari partnereink a határainkon túlról, és bízunk abban, hogy ezt a kört nagymértékben szélesíteni tudjuk.