Egy kiegyensúlyozott, sikeres csapat épül

Az Elektromobilitás nevű projekt keretében a Széchenyi Egyetemen egy olyan Kompetencia Központ jön létre a megfelelő eszközparkkal, amely 2020-tól kezdődően képes lesz az e-mobilitással kapcsolatos kutatási és fejlesztési feladatok ellátására és az e területen kapott megbízások teljesítésére és ipari termék fejlesztésére. A részletekről dr. Vajda Istvánt kérdeztük.

Az alprojektnek több célja van, de egyet határozottan kiemelnék, mégpedig a kompetencia fejlesztést. Az egyetemen egy olyan kutató-fejlesztő, ipari megbízások teljesítésére alkalmas csoportot szeretnénk alakítani, amely képes lesz önálló egységként munkákat vállalni és teljesíteni a projekt kifutását követően. Tehát egy ütőképes vállalkozás jön létre, ahol a munka mellett a tagok új ismeretek szerzése, bővítése és a tapasztalatcsere nyomán válnak sikeressé – mondta dr. Vajda István.

 

Milyen út vezet a sikeres csapatig?

A próbapályánk egy kutató-fejlesztő projekt végrehajtása lesz, tehát a „Learning by doing” gondolat testesül meg a részfeladatok teljesítésekor, miközben az említett kompetencia fejlesztést megvalósítjuk. Lényeges továbbá az infrastruktúra bővítése. Az egyetemen komoly lépések történtek ezen a téren, nemsokára befejeznek egy új laborépületet és a többi egység is modern és hatékony eszközparkkal lesz gazdagabb, megkönnyítve minden bonyolult tesztfeladat elvégzését. Fontos, hogy a beszerzés, a beüzemelés, majd az átadás-átvétel is zökkenőmentesen valósuljon meg. A laborunk üzemeltetése egy önálló csapat feladata lesz, amely rövidesen megkapja a szükséges biztonságtechnikai képzést.

 

Önök milyen labornak fognak dolgozni?

Mi abban vagyunk érintettek, hogy a rendelkezésünkre álló villamos járműtechnikai laborban dolgozzunk: Ott korszerű gépcsoportokat használhatunk, a viszonylag kis, néhány kilowattól egészen 400 kW teljesítményig, alacsony fordulatszámoktól 20-22 ezres fordulatszámig és ezek együttesen alkalmasak lesznek részben oktatási célokra, részben pedig külső mérési megbízások teljesítésére. Kiemelhető tény, hogy megalakult az Elektromobilitás Központ, amely már önálló szervezeti egységként működik a projekt munkával párhuzamosan. Feladata lesz az ipari szereplőktől érkező megbízások végrehajtása önfenntartó felfogásban.

 

Kik alkotják a csapatot?

A csapatot közösen alkotják szenior és junior kollégák. Természetesen a legfontosabb cél, hogy a bekapcsolódó fiatalok fejlődése töretlen legyen, használható tapasztalattal és tudással rendelkezzenek és egy kollektívában dolgozni képes csapatot alkossanak. A szakmai jártasság megszerzése a szenior kollégák segítségével érhető el, de éppoly fontos az emberi oldal, hogy egy kiegyensúlyozott, jó társaság alakuljon és mindenki konstruktív tagja legyen a közösségnek. A szakmai kiválóság önmagában nem elegendő. A juniorok között szép számmal vannak doktoranduszok vagy akik azok lesznek, továbbá mesterszakon tanuló hallgatók és néhány tehetséges BSC-s diák, akik hatékonyan segítik a kutatómunkát.